Od 18 listopada Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. NMP w Częstochowie przystąpił do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu” uruchomionego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia.

- Posiłki naszych pacjentów przygotowywane są według jadłospisu opracowanego przez dietetyka (na minimum 7 dni), który zawiera następujące informacje: rodzaj posiłku i skład produktu, wartość energetyczną (kaloryczną) i odżywczą (białko, węglowodany (w tym cukier), tłuszcze (w tym kwasy tłuszczowe nasycone), ilość soli, wielkość porcji oraz sposób przetwarzania i obecność alergenów - informuje dyrekcja "Parkitki".

Szpital codziennie na stronie internetowej publikuje zdjęcie przedstawiające co najmniej dwa posiłki z najczęstszych posiłków w ciągu dnia, wraz z odnośnikiem do pozycji jadłospisu. Sam jadłospis zostanie również zamieszczony na stronie internetowej.

Celem programu jest zwiększenie dostępności poradnictwa żywieniowego w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów hospitalizowanych. Właściwa dieta w szpitalu jest integralną częścią całego procesu leczenia a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrożenie odpowiedniej diety są istotnymi czynnikami zwiększającymi szanse pacjenta na powrót do zdrowia, poprawiającymi skuteczność leczenia zachowawczego i operacyjnego, zmniejszającymi ryzyko powikłań i skrócenia okresu pooperacyjnego. Dobrze odżywieni pacjenci szybciej wracają do zdrowia i krócej przebywają w szpitalu, co pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego.

Z jadłospisem na najbliższe dni można zapoznać się tutaj.

Sprawdź aktualny stan powietrza w Częstochowie

Interaktywna mapa smogowa

Wyświetl mapę